Leikkaukset

Leikkaukset Länsirannikon Eläinklinikalla

Teemme erilaisia leikkauksia klinikalla – kannattaa tiedustella klinikalta asiaa, ellet sivustolta löydä infoa. Parannamme myös kaiken aikaa ammattitaitoamme ja palveluitamme eli operaatiovalikoima on kasvamassa. Tällä hetkellä teemme pieneläinten:

-kastraatiot & sterilaatiot (myös piilokivekset) – MYÖS TÄHYSTÄMÄLLÄ

-kasvainten poistot (nisäkasvaimet, vatsaontelon elimet jne.)

-varvas-ja häntäamputaatiot

-silmän poistot ja silmäluomikirurgia

-sappirakon poistot

-anaalirauhasten poistot

-napatyrä, nivustyrä, perineaalityrä

Sterilaatiot

Naaraskissa, jota ei aiota käyttää siitokseen, kannattaa steriloida. Vain poikkeustapauksissa nykyisin enää käytetään e-pillereitä (tilapäiseen kiimojen siirtoon siitoskissoilla), koska niillä on paljon sivuvaikutuksia. Naaraskissan leikkaus on suhteellisen pieni ja nopeakin toimenpide.

Suosittelemme kissojen leikkauksia ½-vuoden iästä eteenpäin molemmille sukupuolille.

Kun kissa tulee meille leikkaukseen, sille tehdään ensin yleistarkastus. Se punnitaan tarkasti, yleiskunto arvioidaan ja sydän kuunnellaan. Kissat rauhoitetaan lihaksensisäisellä pistoksella.

Kissa hengittää maskin kautta happea esivalmistelujen ja nukutuksen ajan.

Karvat poistetaan leikkausalueelta ja kissa pidetään pehmeällä alustalla ja lämpimässä, ettei sen ruumiinlämpö pääse liikaa laskemaan (kuten nukutetulla eläimellä taipumus on).

Naaraskissat myös kanyloidaan ja pidetään tipassa operaation ja heräämisen ajan (nopeuttaa heräämistä ja turvaa munuaisten kudosperfuusion). Munasarjojen poisto vaatii pienen haavan navan seudulle. Lihakset ja iho ommellaan sisälle sulavilla ompeleilla, eli tikkien poistoa ei tarvita. Haavan pituus on n 2cm. Kissa saa kipulääkitykseksi meloksikaamia ja opioidikipulääkettä (buprenorfiinia), lisäksi pahoinvointia estävän pistoksen. Operaation hintaan kuuluu myös suun kautta annettava mauton kipulääke muutaman seuraavan päivän ajaksi. Kissa puetaan verkkopaitaan, ja haavan päälle laitetaan haavalappu. Kauluria ei yleensä koskaan tarvita.

Komplikaatiot näissä leikkauksissa ovat erittäin harvinaisia. Joskus haavat voivat tulehtua, jos yksittäinen kissa on äärimmäisen kiinnostunut nuolemaan haavaa karhealla kielellään.

Leikkaukseen tullessa kissalla olisi hyvä olla mukanaan kuljetuslaatikko ja siellä paljon eristävää pehmustetta.

Naaraskissan leikkaus vie aikaa yhteensä vajaan tunnin, mutta luovutamme leikkauspotilaat kotiin vasta heränneinä eli kissa jää muutamaksi tunniksi tarkkailuun.

Kissojen leikkauksia meillä tekevät kaikki eläinlääkärimme.

Monissa maissa naaraskissat leikataan jo pentuina, eikä sen ole havaittu vaikuttavan eläinten fyysiseen kehitykseen. Pohjoismaissa tavallisinta lienee leikata kissat hiukan vanehmpina. Minimipainoraja on 1 kg

Narttukoiran sterilaatio on järkevää, mikäli siitoskäyttöä ei ole ajateltu / siitosikä on jo ohitettu. Tutkimusten mukaan nuorena (ennen toista tai kolmatta juoksua) tehty sterilaatio estää nisäkasvainten riskin lähes varmasti. Sterilisaatio missä iässä tahansa luonnollisesti estää kohtutulehduksen , ja kiimat ja valeraskaudet jäävät pois.

Teemme sterilisaatioita tähystyksellä tai avoleikkauksena.

Tähystyksessä vatsaan tulee vain pari pientä haavaa, joitten kautta tähystysinstrumentit viedään vatsaonteloon.

Kohdunpoistossa vatsaontelo avataan ja joko vain munasarjat (nuoret koirat, joilla ei kohtumuutoksia) tai tarvittaessa koko kohtu munasarjoineen poistetaan. Kipulääkettä annetaan muutama päivä. Haavan nuoleminen estetään kaulurilla ja/tai paidalla. Rasittavassa liikunnassa tulee pitää pieni tauko, että haava paranee mahdollisimman nopeasti.

Naaraskani on hyvä steriloida mikäli taloudessa on useita kaneja. Näin estetään turhia tappeluita.

Kastraatiot

Uroskissan kastraatio tehdään lähes kaikille kolleille. Vain siitokseen tarkoitetut kissat jätetään kastroimatta siitoskäytön ajaksi. Uroskissa tulee sukukypsäksi yleensä n 6-8 kk iässä, jolloin sen virtsa alkaa haista voimakkaammalle, se saattaa alkaa merkkailla virtsalla reviiriään ja olla levoton, ja haluta ulos.

Kissa rauhoitetaan lihaksensisäisellä pistoksella, kivekset puudutetaan ja ne poistetaan kahdesta haavasta, joihin ei tule päällepäin näkyviä tikkejä. Kissa saa kipulääkkeeksi pistoksena meloksikaamia ja buprenorfiinia eli tulehduskipulääkettä ja opioidia. Esivalmistelujen ja nukutuksen ajan kissa saa happea maskilla.

Nuolemisen estoa (eli kauluri tms) ei tarvita.

Uroskoiran kastraatio on nykypäivänä yhä yleisempi toimenpide. Uroskoira tulee sukukypsäksi yleensä 6-12 kk iässä. Kastraation tavallisimpia syitä ovat uroskoiran rasittava-asteinen ”viettisyys”, samassa taloudessa oleva(t) narttukoira(t), uusiutuvat eturauhasvaivat tai sairaudet, joissa testosteronilla on osansa taudin perussyynä (esim. perineaalityrät, anaaliadenomat) sekä kiveskasvaimet. Kaupunkialueella, jossa koiria on tiheässä, voi naapureitten narttukoirien juoksut myös ns. sekoittaa uroskoiran elämää turhan paljon ja kastraatio vähentää koiran ja omistajien stressiä.

Kastraatiossa kivespussin eteen tehdään yksi haava, josta molemmat kivekset poistetaan. Tikit tulevat ihon alle. Nuoleminen pitää estää n. viikon ajaksi (kauluri). Kipulääkettä annetaan muutama päivä.

Kanin kastraatio. Uroskani kastroidaan, mikäli taloudessa on useita kaneja. Näin vältytään turhilta
tappeluilta.

Kastraatiossa kivekset poistetaan, ihoon ei tule tikkejä. Nuolemisen estoa ei tarvita. Kanit voidaan kastroida
koosta riippuen noin 4-5 kk iässä.

Tavallisimpia operaatioita kastraatioitten ja sterilaatioitten lisäksi ovat erilaiset pehmytkudoksiin kohdistuvat leikkaukset. Näitä ovat esimerkiksi kasvainten poistot, silmäluomileikkaukset, tyräkorjaukset, sisäelinkirurgia ja suun ja nielun alueen operaatiot.

Pehmytkudoskirurgia

Tavallisimpia operaatioita kastraatioitten ja sterilaatioitten lisäksi ovat erilaiset pehmytkudoksiin kohdistuvat leikkaukset. Näitä ovat esimerkiksi kasvainten poistot, silmäluomileikkaukset, tyräkorjaukset, sisäelinkirurgia ja suun ja nielun alueen operaatiot.