Jalostus­tarkastukset

Hedelmällisyys­tutkimukset

Kissoilla ei yleensä ilmene ongelmia hedelmällisyydessä.

Koirien suhteen luonto ei aina ole yhtä suopea.

Naaraskoirilla voi ilmetä ongelmia juoksuissa: niitä ei tule tai ne ovat epänormaaleita, narttu ei tule kantavaksi tai abortoi pennut. Syitä on lukuisia. Useinkin syitten selvittely vaatii verikokeita, irtosolunäytteitä, ultraäänitutkimuksia yms. riippuen ongelmasta ja tapauksesta.

Parhaan astutusajankohdan määrittelyssä voidaan tarvita emättimen irtosolun tutkimusta ja veren progesteroniarvojen määritystä. Meillä nämä osataan ottaa ja tulkita.

Uroskoirien tavallisimpia ongelmia ovat narttujen tyhjäksi jääminen, astumistekniset ongelmat tai kivesten / eturauhasen muutokset. Tällöin tutkitaan tietenkin sukuelimet kliinisesti sekä mahdollisesti sperma-ja virtsanäytteitä yms.

Viralliset PEVISA-tutkimukset

Pevisa = Perinnöllisten vikojen ja sairauksien torjuntaohjelma tarkoittaa Suomen Kennelliiton vaatimia terveystutkimuksia ennen astutusta, jotta pennut voidaan rekisteröidä Kennelliiton rekisteriin. Nämä ohjelmat tarkastetaan vuosittain, ja ajantasaiset vaatimukset voi tarkistaa:

Kennelliiton vaatimukset

Lonkka- ,selkä-, kyynär-ja olkakuvaukset  tehdään yli 12-18 kk ikäisille koirille. Koira on tutkimusta varten rauhoitettava. Kuvauksen jälkeen sille voidaan antaa heräte.

Polvitarkastukset tehdään yli 12 kk ikäisille koirille. Alle 3-vuotiaalle tehty polvilausunto on voimassa 2v, yli 3-vuotiaana tehtynä lausunto on lopullinen.

Koiraa ei tarvitse tutkimukseen rauhoittaa.

Virallista silmätarkastusta varten koiralle laitetaan silmiin mykiön laajentavia tippoja, ja n 15-20 minuutin vaikutusajan jälkeen silmä tutkitaan pimeässä huoneessa pinnasta pohjaan saakka silmämikroskoopin avulla.

Klinikalla tehdään lonkka-, kyynär-,selkä- , olka- ja polvitarkastuksia päivittäin. Marina Hultholm, Emma Vikström ja Kirsi Heino antavat sydänauskultaatio- ja polvilausuntoja,  lonkka-, kyynärpää- , olka- ja selkäkuvauksia tekevät kaikki eläinlääkärimme. Silmäeläinlääkäreitä ei toistaiseksi ole Vaasassa, joten klinikallamme käy ELL Päivi Kallioniemi n 3 kk välein tekemässä joukkosilmätarkastuksia. Näistä tiedotamme kotisivuillamme. Lähin klinikka, jossa silmäeläinlääkäreitä on päivittäin töissä, on Evidensia Seinäjoki.